fbpx

Wat in het vat zit verzuurd!

Stress het komt m'n oren uit

‘Zie je dan niet dat het goed met mij gaat?’
Nee, eigenlijk zien we dat niet…

Het gebeurt met enige regelmaat. Dat we in gesprek zitten met een manager of medewerker en een persoonlijk DISC profiel waarin wij van alles zien. Energielekken (wat betekent dat je vooral gedrag laat zien dat niet bij je past of je eigen kwaliteiten vooral erg onderdrukt), kwaliteiten die onvoldoende benut worden of soms de potentie van een burn-out. In het gesprek gaat het vaak niet direct daarover en soms wordt wat wij zien ook heel hard ontkent. Het betreffende team draait goed, niks aan de hand.

Of toch wel?

Maar gaandeweg het gesprek komt er soms van alles naar buiten. Waar iemand tegenaan loopt, wat er frustreert in de organisatie, dat de stress toch wel hoog is hier en daar. Als we dan vragen hoe het met hem of haar nu gaat is het antwoord vaak “Goed, ja super eigenlijk!” Dat is alleen niet wat we zien… Soms zien we aan de non verbale communicatie meer dan wat iemand met woorden tegen ons uitspreekt. En áls er in zo’n gesprek dan toch wel wordt benoemd waar diegene mee zit, dan merken we dat dat vaak NIET tegen collega’s en het management wordt verteld. En dat is zó ontzettend jammer. Want al die opgekropte emoties hopen zich op aan de binnenkant en komen er ergens wel een keer uit als bij een snelkookpan. Al dan niet als burn-out… En die had niemand dan zien aankomen… Gek he? Op dat moment heeft niet alleen de persoon zelf er heel veel last van, maar ook de organisatie.

Uiten wat er leeft

In de training met teams komt bewust wel aan de orde wat er leeft in een team en organisatie en hoe nuttig het is om dingen wel te uiten ook al is er misschien niet altijd direct een oplossing. Als je al die gedachten en emoties binnen houdt weet je zeker dat er geen oplossing komt. En verrassend genoeg reageren collega’s én directieleden over het algemeen veel positiever dan gevreesd. Op het moment dat zij weten wat er speelt, dan kunnen ze er tenminste ook iets mee.
Wij oefenen in een veilige omgeving met het geven van feedback en stimuleren deelnemers om vooral ook met collega’s en management het gesprek aan te gaan. Dat helpt en soms lucht het zelfs op.

Wij stimuleren een ondernemende houding van onze medewerkers!

Hoe vaak wordt deze kreet wel geroepen vanuit de management kamers? In het begin zijn medewerkers, zeker de wat jongere mensen en de nieuwelingen in het bedrijf, nog erg enthousiast en droppen het ene na het andere goede idee in de ‘ideeën-box’. Maar na de 3e keer dat er niets mee wordt gedaan, of dat feedback op de gang van zaken niet wordt gehoord, blijft de ideeën box al snel leeg. Ook al zijn er voldoende ideeën nuttig en zouden ze verbetering kunnen aanbrengen in het bedrijf. Op het moment dat het management op enig moment zelf enthousiast met een nieuwe koers aan komt en volop gedreven medewerking van de teams verwacht (zonder ze overigens zelf bij de plannen te betrekken), dan gaan de hakken in het zand.

Ja daaag, waarom zou ik?!

En het management blijft dan over het algemeen verbaasd achter met de vragen ‘waarom doen ze niet mee? Het is toch een geweldig plan?‘ ‘Waarom doen wat er gevraagd wordt?’ ‘Waarom wordt er gemopperd?’

Het gevolg is eigenlijk hetzelfde als in het eerste voorbeeld, want ook dit werkt door op de persoonlijke beleving en gedrag van mensen. Frustratie bij de medewerkers, opgekropte niet geuite emoties en ergernis en medewerkers die niet hun volle potentie benutten en inzetten.

Het grote probleem is alleen dat het te vaak niet wordt opgemerkt. Het lijkt namelijk alsof alles goed gaat. Er wordt toch winst gemaakt? Omzet wordt gehaald en nieuwe klanten komen binnen. Hoezo een probleem?

Dit komt omdat de meeste mensen van nature nu eenmaal graag hun werk goed willen doen, graag een goede beoordeling willen, hart hebben voor de zaak en klanten dus doorgaan. Tot het gaatje en verder….

Bedenk dan eens wat het zou kunnen opleveren als er op een open wijze wordt gecommuniceerd, dat wat er bij medewerkers leeft en de ideeën die worden geopperd serieus genomen zouden worden en dat mensen vanuit hun kracht een maximale bijdrage leveren aan hun eigen werk maar dus ook aan het bedrijfsresultaat als geheel…. Over duurzaam ondernemen gesproken!

Wil je ook eens sparren hoe we samen jouw team(s) nog vitaler, actiever, efficiënter en gemotiveerder kunnen maken?  Bel of mail ons voor een afspraak en we komen graag een vrijblijvende kop koffie bij je drinken.

Lees ook ons vorige blog: KOMT EEN BEDRIJF BIJ DE DOKTER…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *